critica-insideout-pixar-sandra-gomez

Inside Out ajuda a educar les emocions

Títol: Inside OutDel-Reves-pixar-cine-inside-out
Direcció: Pete Docter, Ronaldo Del Carmen
Guió: Michael  Arndt (Història: Pete Docter)
Gènere: Animació. Comèdia. Aventures
Edat: + 6 anys
Temàtica: Educació emocional; consciència emocional; relacions pares i fills

Gran èxit de Pixar i Disney, Inside Out és la història de la Riley, una nena d’onze anys que es trasllada a viure a Sant Francisco amb la família. Aquest canvi provoca en ella un estat d’ànim de confusió.

Els sentiments de la noia, l’alegria, la tristesa, la ira, la por i el fàstic, es destaroten i comencen una lluita un xic caòtica per controlar la vida de la nena.

L’aventura té lloc en dos plans: un, a l’interior (inside) del seu cap. Els personatges de les emocions malden per dominar els pensaments de la Riley. Dos, a la vida real (out) on es fa visible el comportament de la noia fruit del rebombori interior que s’esdevé dins del seu cap.

S’han escrit moltes crítiques i totes molt bones sobre aquesta pel·lícula Inside Out. Audaç, enginyosa, reflexiva, creativa; visualment brillant, enlluernadora, exuberant.

Una metàfora meravellosa i emblemàtica per comprendre les pròpies emocions i aprendre l’empatia cap els altres.

Enfocaré, doncs, el meu comentari en el valor pedagògic del film.

Les emocions que encarnen els diferents personatges i la interrelació que s’hi estableix és una idea original que pot ajudar a entendre el paper que juguen les emocions a les nostres vides.

Però abans d’aprendre’n la gestió de les emocions, cal conèixer-les, identificar-les i acceptar-les. L’abordatge que la pel·lícula fa en aquest sentit em sembla interessant.

La docent Esther Garcia Navarro parla del concepte Consciència emocional al número del quadern Faros Com educar les emocions? La intel·ligència emocional a la infància i l’adolescència.

Garcia Navarro hi explica que en el desenvolupament de la intel·ligència emocional cal que l’infant aprengui a conèixer-se bo i prenent consciència de quines són les seves emocions en cada situació.

Proposa començar treballant la consciència emocional. Consisteix en connectar amb els nostres sentiments responent algunes qüestions:

– Com em sento?

– Per què em sento d’aquesta manera?

– Com estic manifestant el que estic sentint?

Es tracta de treballar la identificació de les emocions, etiquetar-les, posar-les-hi nom.

Després cal aprendre’n la gestió, és a dir, què en fem d’allò que sentim i, en cas de voler canviar-ho, com podem fer-ho.

Aleshores, Garcia Navarro proposa respondre les preguntes: Aquesta emoció m’ajuda en la situació i moment actual? Quina estratègia puc usar per a mantenir-la? O bé, què puc fer per a canviar-la i sentir-me millor?

La docent conclou que els pares han de ser un referent per ajudar a desenvolupar les competències emocionals dels seus fills.

En aquest sentit, considero el film Inside Out una eina de treball força eficaç. D’una banda, el plantejament brillant que en fa de la qüestió, i d’una altra, la capacitat d’atracció de la pel·lícula per captar l’atenció dels infants.

Eduard Punset, al pròleg d’aquest mateix quadern Faros, considera l’aprenentatge emocional tota una prioritat, fins i tot per davant de l’aprenentatge dels continguts acadèmics.

Aprendre a gestionar les pròpies emocions –i no reprimir-les, com s’ha fet durant segles- és clau per a l’èxit dels adults futurs.

Compartir
Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone
Uneix-te al poder de la creativitat i de l'educació emocional
Subscriu-te al blog de Contes de Mantega per estar al dia de tots els nostres posts.

Qui és Sandra Gómez Rey

Sandra Gómez ReySóc docent especialista en el disseny de processos educatius-creatius. La meva missió és ajudar a infants i adults a gaudir de la seva creativitat, a desenvolupar-la i canalitzar-la bo i generant idees que posseeixin valor. Considero que totes les persones som creatives quan no tenim por d'equivocar-nos i ens endinsem en allò que ens agrada ser i fer. Trobant el mitjà per expressar-nos ens vinculem a la vida d'una manera meravellosa, al nostre sentit de la vida.

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

BACK