ressenya-faros-contes de mantega-alzheimer-coco-pixar-disney-sandra gomez

Coco i l’ús terapèutic-educatiu del cinema sobre l’Alzheimer

  • Títol: Coco ressenya-faros-contes de mantega-alzheimer-coco-pixar-disney-sandra gomez-blog
  • Guió: Adrian Molina, Matthew Aldrich
  • Direcció: Lee Unkrich
  • Veus en la versió original: Anthony Gonzalez, Gael Garcia Bernal, Benjamin Bratt, Alanna Ubach
  • Música: Michael Giacchino
  • Producció: Darla K. Anderson
  • Gènere: animació familiar
  • Edat: a partir de 6 anys
  • Temàtica: perseguir un somni, família, tradicions, alzheimer

Coco, la meravellosa pel·lícula de Disney-Pixar, que rendeix homenatge a la tradició mexicana del Día de los Muertos, dóna de sí per enfocar aquesta ressenya des d’una àmplia i variada perspectiva temàtica:

el conflicte entre infant i família per decidir el propi destí, la vida després de la mort, la destrucció de l’ànima a causa d’una ambició desmesurada, etc. 

Volem centrar-nos, però, en un aspecte que, sense ser el tema central, travessa el film completament com a subtrama:

ens referim a l’Alzheimer, la malaltia que afecta el personatge de Mama Coco, besàvia del protagonista de la història, el jovenet Miguel. 

Per tant, en el vincle dels infants amb els avis i àvies o d’altres parents pròxims malalts d’Alzheimer, així com la relació que hi ha entre els records, les emocions i la música.  

Mama Coco és una velleta que ha perdut la memòria i el llenguatge.

És la matriarca de la família Rivera: la mare de l’àvia del Miguel que va ser abandonada pel seu marit per tal de perseguir el somni de convertir-se en un gran músic.

Per això, a casa del Miguel, maleeixen la música, l’han convertida en un tabú i el somni del noi de ser músic, en una prohibició. 

Però davant aquest plantejament, l’emoció que travessa la relació del Miguel amb la Mama Coco és la tendresa, i aquesta s’expressa en el film a través de la música. 

És la música la que “dóna vida” a la velleta, que en sentir-la reacciona. Li evoca records de la infància que li omplen els ulls d’espurnes de vida i li arrenquen un extraordinari somriure. 

Se sap que hi ha infants que no saben com relacionar-se amb els avis que van perdent la memòria.

Un estudi del 2013 assenyala que el 37% dels néts de malalts d’Alzheimer mostren por per la malaltia i un 50% diuen que els hi fa vergonya que els seus amics coneguin la malaltia del seu avi/àvia.

Des d’aquest punt de vista, la pel·lícula de Disney-Pixar aporta una mirada positiva i terapèutica. 

Miguel porta la música al sí de la seva família enfrontant-se als seus familiars, però fent-ho els dóna una autèntica lliçó de vida: la música que rebutgen resulta ser el millor estímul per a la Mama Coco que tan estimen i protegeixen.

Perquè, com assenyalen els especialistes, els records que més perduren són els vinculats a una vivència emocionalment intensa, i la música està molt unida a les emocions. 

Els infants que vegin la pel·lícula trobaran en el tracte afectuós i normalitzat del Miguel cap a la seva besàvia un model que ajuda a superar la por.

I no només la por dels infants sinó també la por i la incertesa dels adults que sovint és allò que imiten i reflecteixen els menors, que en realitat no saben -perquè ningú no els ensenyat- com relacionar-s’hi. 

Compartir
Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone
Uneix-te al poder de la creativitat i de l'educació emocional
Subscriu-te al blog de Contes de Mantega per estar al dia de tots els nostres posts.

Qui és Sandra Gómez Rey

Sandra Gómez ReySóc docent especialista en el disseny de processos educatius-creatius. La meva missió és ajudar a infants i adults a gaudir de la seva creativitat, a desenvolupar-la i canalitzar-la bo i generant idees que posseeixin valor. Considero que totes les persones som creatives quan no tenim por d'equivocar-nos i ens endinsem en allò que ens agrada ser i fer. Trobant el mitjà per expressar-nos ens vinculem a la vida d'una manera meravellosa, al nostre sentit de la vida.

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

BACK