yourname-ressenya-critica-cine-animacion-makoto-shinkai

Your name i el mite dels amors predestinats

  • Títol: Your name (El teu nom)

    your-name-ressenya-critica-cine-animacion-makoto-shinkai

  • Guió i direcció: Makoto Shinkai, a partir de la novel·la d’igual títol, escrita pel mateix Shinkai
  • Direcció: Lee Unkrich
  • Música: Radwimp
  • Producció: CoMix Wavw Films (2016)
  • Gènere: animació japonesa, comèdia romàntica, ciència-ficció
  • Edat: a partir de 12 anys
  • Temàtica: primer amor, anys de descoberta a l’institut, tradició vs. modernitat

Your name (El teu nom) és l’anime (animació japonesa) que el 2016 va captivar el públic oriental i va recollir excel·lents ressenyes entre la crítica occidental especialitzada.

No en va, la recaptació del film va superar la mítica El viatge de la Chihiro, de Hayao Miyazaki, convertint Makoto Shinkai, director  i guionista de Your name, en el més que probable nou referent de l’animació japonesa, després de la retirada del gran Miyazaki.

La pel·lícula s’adreça al públic juvenil. 

És la història de dos adolescents, la Mitsuha i el Taki, que es coneixen de la manera més singular i màgica: quan una pluja d’estels, provocada per la desintegració d’un meteorit, causa un fenomen rar a les vides dels dos joves. Aquest fenomen és l’intercanvi dels seus cossos. 

El cos del Taki és ocupat per l’ànima de Mitsuha i viceversa. 

Mentre això passa, a ambdós els sembla viure dins d’un somni. Però no, és un intercanvi real que els trasbalsa i omple de dubtes. Llavors, quan intenten trobar-se cara a cara i descobreixen que l’encontre no és possible, desafien les forces del destí que sembla entestat en mantenir-los separats. 

Your name narra amb molta gràcia i encert la força del primer amor –propi dels adolescents- que els empeny a entregar-se de manera única i cega a la persona que els agrada.

Així, recomanem la pel·lícula per la necessitat dels joves de l’existència d’un relat sobre l’enamorament juvenil.

Tenint en compte que l’encert de Your name rau en que parla d’un amor genuïnament autèntic, entregat i utòpic -si es vol dir així- evitant caure en el mite de l’amor romàntic, aquell que confon i fa confondre amor i submissió, amor i el rol de la dona passiva, amor i dependència econòmica.  

El film parteix de la tesi que hi ha un gran amor predestinat per a cada persona. Hi ha adults que també hi creuen, no només els joves.

De fet, una creença oriental ho explica així: un fil vermell invisible connecta aquells que estan destinats a trobar-se sense que importi el temps, el lloc o les circumstàncies. Tard o d’hora s’hi acabaran trobant. Potser, per això, aquesta pel·lícula agrada tots els públics.  

Ara bé, els més directament interpel·lats són els adolescents.

Your name hi trobaran una història d’amor bonica i original, commovedora, farcida d’elements fantàstics, que posa en valor la tradició i rituals japonesos al voltant del fluir de les relacions humanes en l’inexorable pas del temps. 

Es tracta d’una pel·lícula d’animació en 2D que enlluerna per la bellesa de les seves imatges: paisatges plens de llum, capvespres càlids, rosats; cels estrellats. I un estil de dibuix preciosista i riquíssim en detalls i matisos que aporta romanticisme, però no pas cursileria.

Compartir
Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone
Uneix-te al poder de la creativitat i de l'educació emocional
Subscriu-te al blog de Contes de Mantega per estar al dia de tots els nostres posts.

Qui és Sandra Gómez Rey

Sandra Gómez ReySóc docent especialista en el disseny de processos educatius-creatius. La meva missió és ajudar a infants i adults a gaudir de la seva creativitat, a desenvolupar-la i canalitzar-la bo i generant idees que posseeixin valor. Considero que totes les persones som creatives quan no tenim por d'equivocar-nos i ens endinsem en allò que ens agrada ser i fer. Trobant el mitjà per expressar-nos ens vinculem a la vida d'una manera meravellosa, al nostre sentit de la vida.

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

BACK