emocionari-emocionario-emocions-contes-critica-sandra-gomez

Emocionari. Diccionari d’emocions i sentiments

Títol: Emocionari. Digues el que sentsportada-Emocionari-Palabras-aladas
Autor: Cristina Núñez Pereira i Rafael R. Valcárcel
Il·lustracions: Diferents autors
Gènere: pedagogia emocional
Edició: Palabras Aladas, 2013
Edat: a partir de 3 anys
Temàtica: diccionari d’emocions, educació emocional, intel·ligència emocional

M’agrada molt l’Emocionari. Digues el que sents, de Palabras Aladas. És una mena de diccionari de les emocions que, a més, aporta una nova manera de comunicar-se amb els infants.

Els ajuda a prendre consciència d’allò que senten, a posar-hi nom i a identificar-ho, i a normalitzar els sentiments tot aprenent a conèixer-se i a entendre’s.

Si bé és cert que l’educació emocional està de moda, és important tenir en compte que no és cap tendència passatgera sinó que ha arribat per quedar-s’hi entre nosaltres.

Tradicionalment e l’educació, les emocions han estat ignorades en el sistema educatiu. També en el sí de molts famílies. No s’hi assignava valor a aquest aprenentatge i, fins i tot, se’l menystenia.

Actualment, la comunitat científica, ara ja lluny de posicions inflexibles respecte el domini hegemònic de la raó, abraça l’aprenentatge de la gestió emocional i l’entén com un pilar fonamental en la formació integral de l’ésser humà.

En aquest sentit, m’encanta l’Emocionari perquè és un recurs pedagògic excel·lent:

1. Dóna veu a les emocions i als sentiments dels infants.

2. explica 42 emocions de manera directa i adaptada al llenguatge dels nens.

3. Deixant espai al diàleg entre una i altra emoció, ja que s’hi presenten filades. Vull dir que, de l’explicació de la tendresa en una pàgina saltem a l’explicació de l’amor en la següent, i després a l’odi -l’emoció contrària-, i, tot seguit, a la ira. Així, es van filant les definicions de manera que n’aprenem l’evolució, i les diferències i els matisos.

Les il·lustracions del llibre complementen les definicions. Són el recurs visual que es vincula amb la finalitat pedagògica del llibre a través de l’itinerari que l’editorial Palabras Aladas proposa a pares i educadors, a la seva web, www.palabrasaladas.com.

L’Emocionari. Digues el que sents és una eina fantàstica que podem llegir atzarosament, triant una emoció qualsevol i endinsar-nos-hi. Parlar-ne i compartir-la infants i adults, aportant-hi les experiències i anècdotes viscudes.

Perquè no hi ha res més tranquil·litzador per a un nen que saber que allò estrany i imprecís que sent també ho senten els pares, que l’acompanyen en el viatge del coneixement i l’aprenentatge emocional.

Compartir
Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone
Uneix-te al poder de la creativitat i de l'educació emocional
Subscriu-te al blog de Contes de Mantega per estar al dia de tots els nostres posts.

Qui és Sandra Gómez Rey

Sandra Gómez ReySóc docent especialista en el disseny de processos educatius-creatius. La meva missió és ajudar a infants i adults a gaudir de la seva creativitat, a desenvolupar-la i canalitzar-la bo i generant idees que posseeixin valor. Considero que totes les persones som creatives quan no tenim por d'equivocar-nos i ens endinsem en allò que ens agrada ser i fer. Trobant el mitjà per expressar-nos ens vinculem a la vida d'una manera meravellosa, al nostre sentit de la vida.

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

BACK