pelicula-elnenielmon-cinema-critica-faros-contesdemantega-sandra-gomez

El nen i el món, animació infantil de denúncia

Títol: El nen i el mónpelicula-elnenielmon-cinema-critica-faros-contesdemantega-sandra-gomez-ressenya
Direcció i guió: Alê Abreu
Gènere: Animació
Edat: A partir de 7 anys
Temàtica: crítica a la desigualtat i a les societats deshumanitzades

Dirigida i guionitzada per brasiler Alê Abreu, el film explica la història del Cuca, un infant que decideix emprendre un viatge a la gran ciutat per cercar el seu pare.

Des d’aquesta motivació poderosa, el nen s’endinsa en el món dels adults i, mentre busca el pare incansablement, descobreix la realitat social del Brasil: les desigualtats, l’explotació laboral, la misèria, la contaminació, la desforestació i la progressiva dissolució del món tradicional.

La família del Cuca viu en una zona rural idíl·lica. El film posa de relleu la força dels orígens en la vida del protagonista, que torna a la casa dels pares, el lloc al qual hi pertany arrelat, el refugi per sobreviure en un món deshumanitzat.

Els infants que vegin la pel·lícula s’hi reconeixeran en l’esperit aventurer i juganer del protagonista.

L’animació vitalista, plena de color, poesia i música els encuriosirà fins a voler entendre aquesta història rica i complexa, amb diferents nivells de comprensió per a cada edat.

Recomano fer el primer visionat compartit entre adults i infants, per acompanyar-los en el procés de descoberta d’un film que no té diàlegs. No es tractaria d’explicar-los la pel·lícula sinó d’acomodar-los en un nivell de comprensió que se situa en el suggeriment i l’emoció.

Suggereixo deixar que cada infant es faci seva la pel·lícula a la seva manera. Deixar que posi en marxa els mecanismes de la imaginació per arribar a entendre des de la intuïció.

Hi ha moments en El nen i el món que l’espectador segueix el moviment del Cuca en pantalla com si es tractés d’un videojoc poètic. Una visió que esdevé hipnòtica pel tractament sonor del film que ens embolcalla en una atmosfera a estones silenciosa, melancòlica i reflexiva, en d’altres, vital, alegre i esperançadora.

El nen i el món va estar nominada als Òscars 2016 en la categoria de millor pel·lícula d’animació.

Compartir
Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone
Uneix-te al poder de la creativitat i de l'educació emocional
Subscriu-te al blog de Contes de Mantega per estar al dia de tots els nostres posts.

Qui és Sandra Gómez Rey

Sandra Gómez ReySóc docent especialista en el disseny de processos educatius-creatius. La meva missió és ajudar a infants i adults a gaudir de la seva creativitat, a desenvolupar-la i canalitzar-la bo i generant idees que posseeixin valor. Considero que totes les persones som creatives quan no tenim por d'equivocar-nos i ens endinsem en allò que ens agrada ser i fer. Trobant el mitjà per expressar-nos ens vinculem a la vida d'una manera meravellosa, al nostre sentit de la vida.

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

BACK