superman-critica-cine-contes-sandra-gomez

El destí de Superman

Títol: Superman Isuperman-donner-cine
Direcció: Richard Donner
Guió: Mario Puzo, David, Newman, Leslie Newman, Robert Benton
Actors: Christopher Reeve, Marlon Brando, Gene Hackman, Margot Kidder
Gènere: Ciència ficció, fantasia, acció
Edat: Tots els públics
Temàtica: superherois, lluita per la justícia i la veritat, recerca de la pròpia identitat, solidaritat, amor fraternal

Des de la publicació del còmic Superman al 1938 a la revista Action Comics #1, moltes han estat les versions i adaptacions literàries, televisives i cinematogràfiques que s’han fet del superheroi de Kripton.

Potser una de les històries cinematogràfiques més celebrades i apta per a tots els públics sigui l’adaptació del 1978, protagonitzada per Christopher Reeve, ja considerat l’actor icònic que feu de Clark Kent en les quatre parts que es van rodar entre finals dels 70 i els 80.

M’agrada recomanar la revisió d’aquest primer film de Reeve que dirigí Donner perquè és apte als ulls dels infants.

D’altres parts com Superman III, o les més recents Superman Returns (2006) o Superman, l’home d’acer (2013), contenen dosis més elevades de violència que no les fan recomanables per a infants d’edats inferiors als 13 anys.

Dit això, potser encara et preguntes per què és interessant revisionar una pel·lícula de l’any 78 que llueix uns efectes especials clarament superats per la tecnologia d’avui dia?

Primer perquè els infants poden gaudir d’aquesta història que compta amb un ritme narratiu prou agil i atractiu tot i estar acostumats a ritmes trepidants.

Després, perquè el personatge del superheroi no és pla sinó complex.

Superman viu el seu destí d’ajudar la humanitat des del deure de la lluita per la justícia i la veritat, però també des del conflicte intern que li produeix viure amb els humans.

Aquest Superman es debat entre l’amor fraternal per la humanitat, així com l’amor íntim per la Lois Lane, i el mandat principal del seu pare que li prescriu la prohibició d’immiscuir-se en la història dels homes i les dones.

Em sembla interessant, doncs, aquest debat del personatge que és sobre quines expectatives han de prevaldre a la vida de les persones: allò que es desitja per a un mateix o allò que l’entorn (família, escola, societat, etc.) desitja de nosaltres arribant a presionar de manera considerable.

Aquest és un tema complex que rau en el subtext del film i que, en alguns moments, també hi aflora de manera explícita.

Una qüestió interessant per a la reflexió pedagògica que es pot treballar amb els infants tot gaudint d’un clàssic del cinema de superherois, acció, fantasia i ciència ficció.

Compartir
Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone
Uneix-te al poder de la creativitat i de l'educació emocional
Subscriu-te al blog de Contes de Mantega per estar al dia de tots els nostres posts.

Qui és Sandra Gómez Rey

Sandra Gómez ReySóc docent especialista en el disseny de processos educatius-creatius. La meva missió és ajudar a infants i adults a gaudir de la seva creativitat, a desenvolupar-la i canalitzar-la bo i generant idees que posseeixin valor. Considero que totes les persones som creatives quan no tenim por d'equivocar-nos i ens endinsem en allò que ens agrada ser i fer. Trobant el mitjà per expressar-nos ens vinculem a la vida d'una manera meravellosa, al nostre sentit de la vida.

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

BACK