no-magrada-com-soc-autoestima-conte-ressenya-critica-sandra-gomez

No m’agrada com sóc, de les manies a l’autoestima

no-magrada-com-soc-contes-autoestima-critica-sandra-gomezTítol: No m’agrada com sóc
Autora: Alma Brami
Il·lustradora: Amélie Graux
Gènere: àlbum il·lustrat
Edició: Tramuntana
Edat: a partir de 3 anys
Temàtica: autoestima, fer-se gran, complexes
L’escriptora Alma Brami escriu No m’agrada com sóc, una història que mostra el diàleg interior d’una nena que, en fer-se gran, comença a ser conscient del propi cos i de la importància d’aquest quan es tracta de l’èxit en les relacions interpersonals.

Es mira al mirall i es fixa en les seves galtes molsudes i no li agraden. Els pèls que li han crescut als braços la preocupen. I critica el seu nas perquè el troba massa punxegut i arromangat.

Però a cadascuna d’aquestes observacions, la mare hi respon amb paraules d’aprovació i tendresa.

En aquest procés d’observar-se i jutjar-se és de gran ajuda la funció dels pares que acompanyen els canvis físics dels fills amb actitud segura, així com no transmetre’ls manies o prejudicis, i mostrant-los respecte per la diversitat.

No m’agrada com sóc és l’actitud de la nena al principi del conte.

En llegir-lo, els infants reconeixeran immediatament les sensacions de la protagonista i seguiran la història expectants fins al desenllaç.

Perquè bé podria ser un desenllaç possible per a les seves pròpies inseguretats.

El conte avança i la petita protagonista comença a comparar-se amb les nenes de l’escola. Especialment, amb la seva millor amiga què troba la més bonica del món.

Però, a poc a poc, els petits complexes de la noieta van desapareixent gràcies a les amistats positives amb els infants de l’escola.

Les criatures comencen a prendre consciència d’ells mateixos separats de la figura materna i paterna a partir dels 6 anys.

Els experts assenyalen que coincideix amb l’edat en què s’inicien en l’educació infantil, una etapa que els demana una major exigència intel·lectual.

És així com resulta bàsic fomentar en l’infant un autoconcepte positiu, evitar comparacions que puguin ocasionar malestar i posar el focus en les habilitats i virtuts.

Es experts afirmen que la bona autoestima, que es configura des de l’educació constructiva i emocionalment intel·ligent, sense sobreprotegir, és l’escut que fa resistents els infants a les agressions a l’escola i en d’altres entorns.

L’autoestima forta dóna eines als nens i nenes per defendre’s amb seguretat emocional.

No m’agrada com sóc compta amb les il·lustracions d’Amélie Graux. Les formes arrodonides i els colors pastels embolcallen la història d’amabilitat. Els rostres dels personatges, que hi apareixen amb grans dimensions, són plens d’innocència. De ben segur que acompanyaran els infants, que llegeixin aquesta petita aventura, de manera lluminosa i reconfortant.

Àlbum il·lustrat recomanat en col·laboració amb la llibreria A peu de pàgina.
Compartir
Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone
Uneix-te al poder de la creativitat i de l'educació emocional
Subscriu-te al blog de Contes de Mantega per estar al dia de tots els nostres posts.

Qui és Sandra Gómez Rey

Sandra Gómez ReySóc docent especialista en el disseny de processos educatius-creatius. La meva missió és ajudar a infants i adults a gaudir de la seva creativitat, a desenvolupar-la i canalitzar-la bo i generant idees que posseeixin valor. Considero que totes les persones som creatives quan no tenim por d'equivocar-nos i ens endinsem en allò que ens agrada ser i fer. Trobant el mitjà per expressar-nos ens vinculem a la vida d'una manera meravellosa, al nostre sentit de la vida.

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

BACK