ressenya-Mattia-avi-Viena-Sandra-Gomez

En Mattia i l’avi o com explicar la mort als infants

Títol: En Mattia i l’aviportada-Mattia-avi-Viena-Edicions
Autor: Roberto Piumini
Il·lustracions: Jordi Vila Delclós
Gènere: Quotidianitat fantàstica
Edició: Viena Edicions, 2015
Edat: a partir de 7 anys
Temàtica: pèrdua d’un ésser estimat, dol, explicar la mort als infants

Roberto Piumini escriu una història tendre, delicada, emotiva, lluminosa, esperançadora sobre què significa acomiadar-se d’una persona que hem estimat i que estimarem sempre.

L’avi del Mattia és al llit, malalt. Al seu voltant, tota la família està molt trista. Alguns ploren. Altres tenen la mirada perduda. Només en Mattia, el més petit de tots els néts, sembla tranquil.

Tot d’una, l’avi li parla. Ningú se n’adona. Li proposa sortir plegats de l’habitació, marxar de viatge i viure grans aventures. Mattia accepta, i l’avi i el nen recorren els paisatges més bonics i fantàstics, i descobreixen  les moltes coses divertides que els poden arribar a passar estant junts.

Mattia aprèn a pescar peixos obrint les butxaques dels pantalons. Descobreix que els diners no són sempre necessaris per anar a comprar al mercat. També, que els cavalls es poden pescar amb una poma. I que és possible creuar un camp grandiós de gira-sols altíssims i no perdre-s’hi.

El més bonic, el que més m’ha impactat d’aquesta història és l’encert de l’autor en la metàfora de què es serveix per explicar l’esvaniment de l’avi.

L’anar perdent a poc a poc la força i la vida. El recurs de l’autor per explicar la pèrdua lenta i inexorable d’un ésser estima. I aconseguir narrar-ho de manera delicada, amb claredat i sensibilitat, però alhora de forma entenedora per als infants més petits i també els grans.

Piumini ho relata fent servir el recurs metafòric i visual de la figura de l’avi que es fa petit i més petit d’alçada. Que s’encongeix dins de les mans d’en Mattia fins a tornar-se invisible.  Però que l’avi no pugui ser vist per en Mattia ni per ningú altre no vol dir que no hi sigui, que no existeixi.

I aquest és el missatge que ens fa saber aquesta novel·la meravellosa: “Una persona que estimem sempre és amb nosaltres”.  En Mattia ho sap, i tots els nens i nenes que llegeixin aquesta història també en quedaran convençuts. Perquè el desenllaç de En Mattia i l’avi no deixa espai als dubtes.

És preciós i poètic. Arriba al cor dels lectors, i sentiran l’escalf dels éssers estimats que ja no poden veure ni tocar, amb ells per sempre més.

Compartir
Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone
Uneix-te al poder de la creativitat i de l'educació emocional
Subscriu-te al blog de Contes de Mantega per estar al dia de tots els nostres posts.

Qui és Sandra Gómez Rey

Sandra Gómez ReySóc docent especialista en el disseny de processos educatius-creatius. La meva missió és ajudar a infants i adults a gaudir de la seva creativitat, a desenvolupar-la i canalitzar-la bo i generant idees que posseeixin valor. Considero que totes les persones som creatives quan no tenim por d'equivocar-nos i ens endinsem en allò que ens agrada ser i fer. Trobant el mitjà per expressar-nos ens vinculem a la vida d'una manera meravellosa, al nostre sentit de la vida.

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

BACK