crtitica-amelie-poulain-cine-sandra-gomez-contes-de-mantega

Com l’Amélie venç la inseguretat

Títol: El fabulós destí d’Amélie Poulainamelie-poulain-sandra-gomez-contes-de-mantega
Direcció: Jean-Pierre Jeunet
Guió: Guillaume Laurant i Jean-Pierre Jeunet
Actors: Audrey Tautou, Mathieu Kassovitz, Rufus
Gènere: Comèdia dramàtica romàntica
Edat: Tots els públics
Temàtica: lluitar per un somni, el valor de les coses petites, la solidaritat, l’empatia, el sentit de la vida.

L’any 2001, l’actriu Audrey Tautou donava vida a l’Amélie, un dels personatges més tendres i estimats del cinema europeu del moment.

Carismàtica, somiadora, creativa i empàtica són només alguns dels qualificatius que defineixen la noieta de Montmartre, que troba el sentit de la seva vida quan descobreix que ajudant a la felicitat dels altres també ella esdevé més feliç.

Però el concepte solidari ‘ajudar als altres’ de la protagonista evoluciona al llarg del film.

Al principi, Amélie ho entén de manera idealitzada, més pròpia dels somiadors. En canvi, al final, quan del que es tracta és d’ajudar-se a sí mateixa, superant pors i inseguretats, i aconseguir allò que la faria feliç, és quan s’hi ha d’arremangar tocant-hi de peus a terra.

Precisament en això rau l’interès de mostrar el film als nois i noies a partir de 12 anys.

Si bé és important tenir somnis i creure que és possible fer-los realitat, és important també assumir-ne l’esforç, sovint poc tingut en compte.

Darrera, doncs, la tria d’un somni hi ha un element important a valorar: la passió.

La passió és la força amb què desitgem una cosa, un objectiu, una persona. A més, també hi ha les habilitats, que són la manera com es concreten les accions que durem a terme en anar rere un objectiu somiat.

Amélie Poulain és creativa, curiosa, somiadora, atrevida. Són les habilitats que la feien atractiva als ulls del Nino Quincampoix, el noi de qui s’ha enamorat. Però també és insegura i tímida, i no acaba de donar el pas per a relacionar-s’hi.

Amb l’obstacle de la falta de confiança no hi comptava l’Amélie, perquè aquesta és la part realista del somni.

Finalment, se’n surt quan es supera a sí mateixa amb esforç, tot posant a prova la força de la passió, el desig per alguna cosa.

En resum, somiar és una pràctica meravellosa i necessària. Educar en la lluita pels somnis des de la passió i l’esforç també ho és, per tal de no caure en la idealització i, després, en la frustració.

Compartir
Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone
Uneix-te al poder de la creativitat i de l'educació emocional
Subscriu-te al blog de Contes de Mantega per estar al dia de tots els nostres posts.

Qui és Sandra Gómez Rey

Sandra Gómez ReySóc docent especialista en el disseny de processos educatius-creatius. La meva missió és ajudar a infants i adults a gaudir de la seva creativitat, a desenvolupar-la i canalitzar-la bo i generant idees que posseeixin valor. Considero que totes les persones som creatives quan no tenim por d'equivocar-nos i ens endinsem en allò que ens agrada ser i fer. Trobant el mitjà per expressar-nos ens vinculem a la vida d'una manera meravellosa, al nostre sentit de la vida.

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

BACK